پدیده

مجله اینترنتی

پدیده

مجله اینترنتی

باز هم وایتکس در شیر !


خبر افزودن وایتکس به شیر، چند گاهی است که ادامه دارد؛ از زمان شایعه شدن این خبر، تا تأیید مدیر عامل یکی از شرکت‌های صنایع لبنی تا تلاش دولت و انجمن صنایع لبنی برای تکذیب آن، همچنان افکار عمومی درگیر این معضل و خبر هستند. امروز اما خبر دیگری می‌رسد از اینکه وایتکس به شیر تولیدی در واحدهای سنتی افزوده می‌شود، نه صنعتی!به گزارش «تابناک»، هرچند نزدیک یک ماهی است که از شایعه خبر افزودن وایتکس به شیر می‌گذرد، هنوز افکار عمومی درگیر این مسأله است؛ شایبه آلودگی شیرهای تولید برخی کارخانجات لبنی ایران به مواد شوینده، از جمله وایتکس در پایان سال گذشته در میان افکار عمومی مطرح شد.

بنا بر این گزارش، این شایعه از آنجا شدت یافت که برخی شیرهای تولیدی بر پایه شایعات منتشر شده میان مردم، حتی پس از گذشت تاریخ مصرف فاسد نشده و به حالت عادی باقی می‌مانند و برخی دیگر از مردم نیز از تغییر مزه برخی شیر‌ها ابراز نگرانی کردند.

واکنش‌های دولت، شرکت‌های تولیدی و دامداران

در این حال واکنش‌های فراوانی به این شایعه از سوی شرکت‌های لبنی و همچنین مقامات دولتی شکل گرفت، به گونه‌ای که درباره شواهد این آلودگی در شیرهای تولید اصفهان روابط عمومی اداره کل استاندارد و تحقیقات صنعتی استان اصفهان اعلام کرد، این موضوع تنها یک مورد از میان دویست واحد و به دلیل سهل‌انگاری در شستشوی ظروف بوده‌است.

همچنین معاون تولید شرکت پگاه فارس نیز وجود هر گونه وایتکس و مواد مشابه را در شیرهای تولیدی این کارخانه تکذیب کرد.

از سویی، انجمن صنایع لبنی ایران نیز در این باره گفته بود که شرکت‌های تولید کننده محصولات لبنی بزرگ شیرهای متفرقه خریداری نمی‌کنند، بلکه این شرکت‌ها سه و نیم میلیون تن شیر خام تولیدی گاو داری‌های صنعتی را خریداری و عمل‌آوری می‌کنند. به طور قطع و یقین و بی هیچ گمانی، هیچ آثاری از افزودنی‌هایی مانند وایتکس در محصولات شرکت‌های بزرگ دیده نمی‌شود.

از سویی مقامات دولتی واکنش‌هایی در برابر این اخبار نشان دادند و معاون غذای سازمان غذا و دارو وزارت بهداشت گفت: متأسفانه این موضوع خبر جدیدی نیست و هر چند وقت یک بار افرادی برای تشویش اذهان عمومی، خبرهایی مبنی بر آلودگی مواد غذایی یا آب به مواد گوناگون را عنوان می‌کنند.

رییس انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی هم از سوی این مؤسسه واکنش نشان داد و گفت: یک دلیل این کار این است که شاید برخی شیر‌ها آلودگی میکروبی بیش از اندازه مجاز داشته باشند و با افزودن وایتکس می‌توانند این آلودگی‌ها را از دید آزمایشگاه غذا و دارو پنهان کنند که البته در آزمایشگاه غذا و دارو راه‌های کشف این مسأله وجود دارد.

همچنین دامداران با نگاهی متفاوت بر این باور بودند کسانی که به این شایعات دامن می‌زنند، دنبال واردات شیر خشک هستند و سودشان از طریق تجارت این ماده تأمین می‌شود.

دیدگاه‌های کار‌شناسان و روی دیگر خبر

اما در این میان، برخی کار‌شناسان هنوز بر این باورند که وایتکس به برخی از شیرهای تولیدی افزوده می‌شود. یکی از این کار‌شناسان در مصاحبه‌ با روزنامه تهران امروز گفته بود که شیر سالم حالت شیمیایی قلیایی دارد، ولی هنگامی که بار میکروبی آن از حد مجاز می‌گذرد، اسیدی می‌شود.

کارخانه‌داران برای جلوگیری از این اتفاق به آن «آب ژاول» یا «وایتکس» اضافه می‌کنند. این کار باعث می‌شود تا دوباره حالت شیمیایی شیر قلیایی شود. از سوی دیگر، اداره استاندارد هم متوجه این قضیه نمی‌شود، چون نتیجه این عمل اثبات کردنی نیست!

دکتر موسی‌خانی، متخصص آزمایشگاه «مبناء» نیز به این رونامه گفته: متأسفانه برخی دامداران در شیر وایتکس می‌ریزند تا بار میکروبی آن پایین بیاید.

امروز نیز یکی از خبرگزاری‌های کشور در مصاحبه با یک کار‌شناس استاندارد مواد غذایی اعلام کرده است که وایتکس در واحدهای سنتی تولید شیر، به شیر تولیدی افزوده می‌شود، نه صنعتی.

مدیرکل نظارت بر اجرای استاندارد صنایع غیرفلزی، غذایی و بهداشتی سازمان ملی استاندارد ایران در این باره گفته است که همه واحدهای صنعتی تولید شیرخام تحت نظارت و کنترل سازمان استاندارد هستند و تستی با نام بازدارنده میکروبی در این واحد‌ها انجام می‌شود که عملا امکان استفاده از وایتکس را در تولید شیرخام در این واحد‌ها از بین می‌برد.

اما وی در ادامه می‌گوید: واحدهای سنتی تولید شیر تحت نظارت ما نبوده و کنترل آن‌ها بر عهده دستگاه‌های دیگر مانند وزارت بهداشت و سازمان دامپزشکی است.

در همین حال، ایسنا به نقل از یکی از کار‌شناسان استاندارد مواد غذایی ـ که نامش را نیز نیاورده است ـ تأیید می‌کند که به شیر خام تولیدی در واحدهای سنتی وایتکس افزوده می‌شود. این در حالی است که سالانه دو و نیم میلیون تن شیر خام توسط واحدهای سنتی در کشور تولید می‌شود.

این کار‌شناس همچنین گفته است، شیرهایی که از کارخانه‌های بزرگ به دلیل مشکل‌دار بودن مرجوع می‌شوند، به چرخه تولید لبنیات محلی بازگشته و به این ترتیب وارد بازار می‌شوند.

تقابل و تفاوت در دیدگاه‌های کار‌شناسان و مسئولان دولتی کاملا مشخص و روشن است. گویا قرار نیست داستان شیر و وایتکس به همین راحتی‌ها تمام شود.

هرچند درستی و نادرستی این خبر هنوز توسط هیچ مرجع رسمی تأیید نشده است، با توجه به حساسیت موضوع و واکنش افکار عمومی نسبت به این خبر و اخبار مشابه در روزهای گذشته، گویا دولت، مسئولان وزارت بهداشت و مؤسسه استاندارد باید یک بار برای همیشه و با آوردن شواهد، این موضوع را از ذهن مصرف کنندگان پاک کنند.



نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد