خودکار بیک شاید تنها نمونه خودکارهای ایرانی باشد که به واسطه فعالیت چندین و چند ساله در میان جمعیت کشور جای خود را باز کرده بود. در حال حاضر تولیدات این برند در بازارها نایاب شده و گفته میشود که از دو سال پیش تاکنون این کارخانه تعطیل است.
امیرالله صفری که از فعالان عرصه لوازم التحریر بوده و سالهاست در این زمینه فعالیت دارد، درباره وضعیت این روزهای بازار لوازم التحریر و به ویژه خودکار میگوید: در حال حاضر حدود 90درصد از خودکارهای بازار هندی یا چینی هستند. حتی نمونههای معدودی هم که ممکن است به اسم ایرانی عرضه شوند، تنها در ایران بسته بندی میشوند و مهمترین بخش تولید آنها در کشورهای دیگر صورت میگیرد.
گفته میشود که عمدهترین واردکنندگاه خودکار به ایران کشورهای هند، چین، آلمان، ژاپن و مالزی هستند.
صفری درباره قیمت این نمونهها گفت: معمولا ارزان قیمتترین خودکارها که بیشتر هم مورد استفاده قرار میگیرند، متعلق به کشورهای چین و هند هستند و نمونههای ژاپنی و آلمانی معمولا قیمتهایی به مراتب بالاتر دارند.
وی ادامه داد: البته در چند ماه گذشته تمام نمونهها حدود 100 درصد افزایش قیمت داشتهاند و در شرایطی که سالانه 20 درصد به قیمت این اجناس اضافه میشد، اکنون خودکاری که سال قبل 800 تومان قیمت داشت به حدود 1500 تومان رسیده است. مشاهدات قیمت انواع خودکارهای موجود در بازار رقمی بین 100 تا حتی سه هزار تومان است.
هنوز هم سراغ بیک را میگیرند
اما این فعال بازار لوازم التحریر در ادامه صحبتهای خود گفت: اگر بخواهیم از نظر کیفی بررسی کنیم، شاید خودکار بیک هنوز هم از بسیاری نمونههای هندی با کیفیتتر باشد، چرا که نمونههای هندی و چینی اغلب جوهر پس میدهند.
وی ادامه داد: جالب است که پس از دو سال هنوز هم در موارد متعدد برخی مشتریان سراغ خودکار بیک را میگیرند و بسیاری از مواقع از کیفیت نمونههای چینی و هندی گلایه دارند و گاه از روان نبودن آن ها، خشک شدن آن ها یا پس دادن جوهرشان میگویند.
به گفته او شاید چند سال پیش چند نمونه خودکار بیشتر در بازار وجود نداشت، اما اکنون هر کارخانه حدود دهها مدل تولیدات دارد و آن قدر انواع خودکارها متنوع شده که حتی ارائه توضیح درباره آنها برای خود ما هم مشکل است.