محققان دانشگاه کردستان موفق به ساخت فیلتر نانولوله کربنی به روش الکتروفورزیس برای جداسازی آب از نفت و مشتقات نفتی شدند که علاوه بر پاکسازی آلودگیهای نفتی در جدا کردن آب شور از نفت خام و همچنین در صنایع خودرو سازی کاربرد دارد.
جمال الدین افضلی، دانش آموخته کارشناسی ارشد فیزیک دانشگاه کردستان که با همکاری محسن حسام موفق به اجرای این طرح شده در گفتوگو با خبرنگار پژوهشی ایسنا اظهار داشت: آب و مواد نفتی با هم مخلوط نمی شوند ولی می توانند به شدت در هم فرو روند و جداسازی آن بسیار مشکل است. برای جداسازی آب از روغن روش های مختلفی وجود دارد که به دلیل هزینه اجرایی بالا، بازده پایین و وسایل و تجهیزات بزرگ به صرفه نیستند. برای حل این مشکل می توان از ترکیب نانولوله های کربنی و میکرو توری ها استفاده کرد.
وی خاطرنشان کرد: یک سطح فیلتری که دارای دو خاصیت ابر آب گریزی و ابر چربی دوستی باشد برای جداسازی آب و روغن مناسب است. چنین فیلتری را می توان به وسیله انباشت نانولولههای کربنی چند دیواره بر روی توری فولاد زنگ نزن تولید کرد. مواد کربندار دارای خاصیت چربی دوستی هستند و از اینرو نانولوله های کربنی نیز به علت خاصیت مویینگی دارای خاصیت چربی دوستی بالا است.
افضلی تصریح کرد: تحقیقات نشان داده که افزایش زبری سطح باعث خاصیت آب گریزی می شود؛ بنابراین توری نانولولهیی که در آن نانولوله های کربنی به طور عمود قرار گرفته باشند می تواند برای جدا سازی آب از روغن استفاده شود.
وی خاطرنشان کرد: برای آزمایش این فیلتر، ترکیبی از آب و نفت روی آن ریخته شد. بعد از گذشت مدت زمانی نفت از این فیلتر عبور کرد، در حالی که آب باقی مانده بود.
افضلی تصریح کرد: از مزایای این فیلتر نانولولهیی این است که آب را از ترکیبات نفتی و روغنی با بازده بالا جدا می کند. این توری، نفت و مواد روغنی را به خوبی از خود عبور میدهد ولی در مقابل عبور آب از خود مقاومت نشان میدهد. از مزیت های دیگر این فیلتر این است که به راحتی با استفاده از جاذبه زمین کار می کند و نیازی به دستگاه مکنده ندارد.
تصاویری از فیلتر ساخته شده با میکروسکوپ نوری که نشان میدهد آب بر روی فیلتر قرار گرفته و نفت از فیلتر عبور میکند.
وی در گفتوگو با ایسنا با بیان این که کاربرد این فیلتر در صنایع نفت و پتروشیمی و همچنین حفظ محیط زیست است، خاطرنشان کرد: این فیلتر برای بازیافت نفت های نشت کرده به دریا و جدا کردن آب شور از نفت خام چاههای نفتی که نفت آن ها با آب شور مخلوط شده است کاربرد دارد. همچنین از این فیلتر می توان در صنایع خودرو سازی استفاده کرد. این فناوری میتواند به تصفیه نفت مخازن نفتی ایران که آلوده به مقادیری آب نمکی خورنده هستند، کمک کند.
افضلی با اشاره به ثبت اختراع این طرح که با همکاری محسن حسام، کارشناس ارشد فیزیک در قالب پروژه تحقیقاتی در دانشگاه کردستان انجام شده است، خاطرنشان کرد: روش ساخت فیلتر در این طرح کاملا جدید بوده و برای نخستین بار در دنیا انجام شده و با توجه به مزایای فناوری نانو، کاملا قابل رقابت با دیگر روشها است.
با سلام،
احتراما، شرکت ما در زمینه پالایش نفت خام و خرید وفروش فراورده ای نفتی در ایران و بخصوص در اربیل کردستان عراق فعالیت دارد. می خواستم در رابطه با جدا سازی آب از مشتقات نفتی با مخترعین جوان آقایان جمالدین افضلی و محسن حسام ارتباط جهت همکاری مشترک داشته باشیم .لطفا راهنمائی های لازمه معمول فرمائید
با تشکر
کریم حسینی