دبیر انجمن بررسی ومطالعه درد ایران با اعلام این که میزان مصرف استامینوفن کدئین با جمعیت 80 میلیونی در کشور، سالیانه به بیش از 10 تن می رسد، خاطرنشان کرد: این در حالی است که در کشورهایی با جمعیت مشابه، این آمار حدود 800 هزار کیلوگرم بوده که نشان دهنده الگوی مصرف ناصحیح دارو است.
دکتر مهران کوچک در گفت وگو با ایسنا، درباره ضرورت مصرف قرص های مسکن به هنگام بروز درد عنوان کرد: مسکن ها، داروهای ضد دردی هستند که برای کنترل دردهای معمولی و روزمره ای که مردم دارند استفاده می شود و از طریق مراجعه به داروخانه به راحتی قابل تهیه هستند. وی در پاسخ به این پرسش که آیا مردم به عنوان شهروندان عادی مجازند داروهای ضد درد ساده ای چون استامینوفن، بروفن و دیکلوفناک را تهیه و از آن برای دردهای ساده ای چون سردرد، کمردرد یا دردهای دوران قاعدگی استفاده کنند، اظهار کرد: این حق برای همه مردم محفوظ است که داروهای C.T.O را از داروخانه ها تهیه و مورد استفاده قرار دهند.
این متخصص بیهوشی، ادامه داد: اگر شخصی به یک درد تکرارشونده چون سردرد که به دنبال استرس رخ می دهد مبتلا شود، اما این درد به کمک مسکن های معمولی که همیشه استفاده می کرده است کنترل نشود و 48 ساعت به طول بینجامد، حتما باید به پزشک مراجعه کند و مصرف داروهای ضد درد ساده را بیش از دو روز ادامه ندهد. کوچک، با بیان این که متاسفانه الگوی مصرف دارو در کشور به طرز صحیحی شکل نگرفته است، گفت: مردم عادت کرده اند زمانی که درد دارند، بدون نسخه دارو تهیه و مصرف آن را ادامه و حتی به فرزندان خود نیز بدهند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تاکید کرد: مصرف بیش از اندازه مسکن ها به صلاح نیست. دبیر انجمن بررسی و مطالعه درد در ایران در پاسخ به این پرسش که آیا هر مسکنی را برای هر دردی می توان مورد استفاده قرار داد، عنوان کرد: برخی دردها نظیر دردهای شکمی که فرد هیچ گونه تجربه ای در مورد علت بروز آن ندارد و برای اولین بار تظاهر یافته اند، دردهایی نیستند که فرد برای درمانشان به سراغ مسکن ها برود. وی اضافه کرد: معمولا می توان مسکن هایی چون استامینوفن را برای دردهای ساده که پیچیدگی خاصی نداشته و تکرار شونده هستند و سال هاست که بیمار با آن سر و کار دارد، مورد استفاده قرار داد. اما برای هر دردی نباید ابتدا از مسکن ها استفاده کرد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دردهای فوری، ناگهانی یا حاد مثل دندان درد شدید، یک درد شکم ناگهانی یا درد در قفسه سینه را به منزله علامت های خطری که نباید دست کم گرفته شوند دانست و اظهار کرد: بیمار نباید این دردها را تحمل نکند. اما به هنگام تشدید دردهای کهنه و مزمن می توان از مسکن های معمولی استفاده کرد.
وی همچنین درباره افرادی که درد را تحمل و از داروهای مسکن برای بهبود وضعیتشان استفاده نمی کنند، گفت: تحمل درد یا آستانه درد در میان افراد در هر اجتماعی تفاوت دارد. ما برای درک اندازه درد، یک شاخص عددی در نظر می گیریم که بین صفر تا 10 است. درد یک پدیده حسی است و مانند قند خون نمی توان آن را اندازه گرفت. معمولا از فردی که درد دارد سوال می کنیم به دردی که دارد چه نمره ای می دهد. کوچک اضافه کرد: به عنوان مثال مقیاس عددی تحمل درد به هنگام شکستگی ران 9 و 10 است، تحمل این درد خوب نیست و باعث اضافه شدن دردها و ناراحتی های بعدی می شود. عدد درد 3 و 2 قابل تحمل است و با مسکن های ساده قابل کنترل است، اما تحمل دردهایی بالاتر از مقیاس عددی 3 جایز نیست.